nieuws

'Afghaanse draai Cohen bizar en beschamend'

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het 'bizar en beschamend' dat PvdA-voorman Cohen nu ja zegt tegen een door enkele honderden militairen begeleide politiemissie naar Afghanistan terwijl de PvdA-fractie vorige week nog nee zei. "De PvdA liet het kabinet vallen over Afghanistan maar wil er nu toch weer een paar honderd militairen en politieagenten naar toe sturen. Hoe vaak kun je draaien voordat alle kiezers dol worden? Ik vind het bizar en beschamend. Zo ga je niet met kiezers om, zo behandel je militairen niet!"

Dit voorjaar stapte de PvdA uit het kabinet vanwege de eis dat 'de laatste soldaat dit jaar nog uit Uruzgan zou terugkeren'. Dat was beloofd aan de Nederlandse bevolking en belofte maakt schuld, aldus toenmalig partijleider Bos. De val van de regering maakt vervroegde verkiezingen op 9 juni nodig. Van Bommel: "Aanvankelijk leek de PvdA resoluut. Vorige week stemde haar Kamerfractie met ons nog tegen een raar voorstel van D66 en GroenLinks om politieagenten en militairen naar Afghanistan te sturen. Maar amper een week later draait Cohen als nieuwe partijleider dat besluit van zijn fractie alweer de nek om. Je wordt er niet goed van! Vergeet niet dat de PvdA al eerder draaide op de Nederlandse deelname aan de hopeloze oorlog in Afghanistan. Door die draai zaten we er twee jaar langer dan eerst afgesproken. Over een onderzoek naar de oorlog in Irak was de PvdA ook al als een draaitol. Eén ding is zeker: als het over oorlog gaat, weet niemand wat je aan de PvdA hebt."

Van Bommel hoopt dat de kiezers alsnog een nieuwe missie in Afghanistan verhinderen. "De verkiezingen op 9 juni worden nu nog belangrijker. Ze gingen erom hoe we sociaal uit de enorme economische crisis komen maar nu ook hoe we dit jaar uit de hopeloze oorlog in Afghanistan komen. De meeste Nederlanders willen dat maar de politiek doet maar wat. Dat moet afgelopen zijn."

Betrokken SP'ers