Studenten zonder OV-chipkaart moeten van zich laten horen

“Dit kabinet doet de enorme problemen met de OV-studentenchipkaart af als luiheid van studenten. Ik wil graag het tegendeel bewijzen maar daarvoor heb ik wel de hulp van de studenten nodig.” Dat zegt SP-Kamerlid Manja Smits. Volgens staatssecretaris Bijsterveldt is het voornamelijk de schuld van studenten zelf dat zij geen geldige OV-studentenchipkaart hebben. Smits roept studenten op haar voor 30 maart te mailen met de problemen die ze ondervinden, zodat ze Bijsterveldt deze kan voorleggen.

Door de enorme chaos met de verstrekking van de nieuwe OV-chipkaart zitten tienduizenden studenten in de problemen en kunnen niet reizen terwijl ze daar wel recht op hebben. De problemen spelen al maanden. Reeds in november bleek dat het niet soepel liep om de 625.000 studenten op tijd hun OV-studentenkaart op te sturen. Toenmalig minister Plasterk garandeerde dat op 1 januari 2010 alle studenten hun reisbewijs zouden hebben. Die deadline werd niet gehaald en uitgesteld naar 1 februari en even later naar 16 maart. Op 16 maart bleek voor 40.000 studenten de OV-studentenchipkaart nog steeds niet geregeld maar toch werd er doorgezet. Sindsdien worden studenten geweigerd in het openbaar vervoer en moeten zij betalen of terug naar huis.

In het vragenuur deed staatssecretaris Bijsterveldt of het probleem vooral kwam doordat studenten te lui waren om de kaart op te halen. Manja Smits spreekt hier schande van: “Deze studenten betalen €300,= per jaar om dit reisrecht te hebben. Als zij aantoonbaar alles hebben geprobeerd om hun kaart te krijgen en dit door de slechte organisatie bij de overheid na 5 maanden nog niet is geregeld, dan moet de student niet de dupe worden. Ik roep dan ook alle studenten die nu in de problemen zitten vanwege hun OV-studentenkaart op om dit aan ons te melden. Vermeld daarbij duidelijk welke stappen je hebt ondernomen en tegen welke problemen je bent opgelopen.” Smits zal namens de SP al deze gevallen persoonlijk overhandigen aan de staatssecretaris en duidelijk maken dat die nu moet stoppen met het beschuldigen van studenten maar eerst haar eigen zaken op orde moet brengen.

Stuur je mail met daarin een duidelijk verslag van al je problemen die je hebt met het krijgen van een geldige OV-studentenkaart vóór 30 maart naar verkeer@sp.nl

Betrokken SP'ers