nieuws

Roemer aan Cohen: “Kies niet voor retro-rechts maar voor lef van links”

De Partijraad van de SP heeft vandaag Emile Roemer als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen voorgedragen. Roemer werd unaniem voorgedragen door de Partijraad, die bestaat uit alle afdelingsvoorzitters en het Partijbestuur. Roemer: “Hier staat een trots man, maar ook een man met een dubbel gevoel. Laten we hier vandaag samen één afspraak maken voor de komende tijd. Wij gaan Agnes niet teleurstellen.”

In zijn eerste toespraak tot de Partijraad ontvouwde Roemer de inhoudelijke boodschap waarmee de SP de verkiezingen in gaat. “Juist in tijden van crisis zetten we Nederland in de steigers door mensen meer zeggenschap te geven over hun werk, hun buurt en hun samenleving. Wij staan voor wat we samen hebben opgebouwd, zodat kinderen naar een goede school kunnen waar aandacht voor ze is, dat ouderen niet vereenzamen. Dat je niet in de steek wordt gelaten wanneer je ziek of werkloos wordt.”

“Wij staan voor publieke voorzieningen. Juist nu moeten we jongeren opleiden in plaats van ze met studieschulden op te zadelen. Geen marktwerking in de zorg, maar meer handen aan het bed. Geen JSF-straaljagers, maar meer agenten in de buurt. Geen dure interim-managers bij de overheid maar conciërges in elke school.”

Roemer maakt duidelijk dat deze verkiezingen niet draaien om het kiezen van de nieuwe premier: “We kiezen geen premier maar een politieke richting. Wij weten dat de PvdA van nature geneigd is om eerst naar rechts te kijken, maar ze zullen nu toch moeten zien dat wat rechts te bieden heeft, een recept is voor ellende: oneerlijke bezuinigingen, verschraling van onderwijs en zorg, het voeden van wantrouwen, in plaats van het bestrijden ervan en een volgzaam buitenlands beleid. Kortom: ouderwets jaren tachtig-beleid.”

“Daarom doe ik vandaag deze oproep aan Job Cohen: kies niet voor het retro-beleid van rechts, maar voor het lef van links! En tegen de kiezer zeg ik: wil je een linkse regering zodat we dit land weer vooruit kunnen helpen, dwing dan de PvdA naar links te kijken: en zorg voor een sterke SP!”

Bekijk ook de reportage van het NOS Journaal: