nieuws

Rechts in Senaat blokkeert gratis parkeren voor gehandicapten

Een rechtse meerderheid in de Senaat blokkeert met hulp van D66 het aanbieden van gratis parkeren aan mensen met een handicap. Een initiatiefvoorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Marjo van Dijken werd deze week door een meerderheid van de Eerste Kamer naar de prullenbak gestuurd, tot verontwaardiging van de overig fracties en de aanwezige vertegenwoordigers van organisaties van mensen met een beperking.

SP-senator Sineke ten Horn noemt de rechtse sabotage diep treurig: “Er zitten nota bene bestuursleden van gehandicaptenorganisaties in de fracties van CDA en VVD. Die stemmen zonder blozen tegen de dringende wens van die organisaties en helpen een goed plan genadeloos om zeep. Heel treurig. Bij dat soort partijen hebben gehandicapte mensen dus weinig te zoeken.”

Het wetsvoorstel was zonder problemen door de Tweede Kamer gekomen. In de Eerste Kamer zette het CDA echter de hakken in het zand, waardoor er een rechtse meerderheid ontstond. Pogingen van linkse partijen om de christendemocraten tot inkeer te brengen, mislukten. Sineke ten Horn: “Het CDA had ineens de mond vol over gemeentelijke autonomie en dat we niet landelijk mogen afspreken dat mensen met een handicap in het hele land gratis kunnen parkeren. Een week eerder ging rechts, het CDA voorop, enthousiast akkoord met de Crisis- en Herstelwet. In die wet wordt pas echt gehakt gemaakt van gemeentelijke autonomie en inspraak van burgers. Kortom, het CDA verkoopt smoesjes om mensen met een handicap zand in de ogen te strooien. Niet intrappen, zou ik zeggen!”