nieuws

'Marktwerking in ziekenhuizen heilloze missie'

“De voorstanders van marktwerking in de ziekenhuizen kiezen de vlucht vooruit.” Dit zegt SP_Kamerlid Henk van Gerven in reactie op het laatste rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit Nza) die opnieuw pleit voor verdere vergroting van de marktwerking. Hard bewijsmateriaal dat dit gunstig is voor de ziekenhuiszorg wordt echter niet geleverd.

Van Gerven: “Er is geen spoor van een bewijs dat marktwerking zoals beloofd de zorg beter en goedkoper maakt. De kosten van de ziekenhuizen stijgen gewoon door en de vrij gevestigde specialisten zijn spekkoper. Zij zagen hun omzet de afgelopen jaren met 50% stijgen. In 2009 bedroeg de overschrijding meer dan een half miljard euro. Ten onrechte heeft de Nza deze kosten niet meegenomen in hun berekeningen. De marktwerking in de ziekenhuizen is echt een heilloze missie.”

In het rapport ontbreken gegevens over de kwaliteit van de zorg. Ook zien we een wisselend beeld over de wachtlijsten. Bij orthopedie zijn deze zelfs toegenomen. Van Gerven: “De marktwerking heeft dit probleem niet opgelost. Minister Klink is hier zelf schuldig aan. Er zijn veel meer orthopeden nodig dan nu worden opgeleid. Klink heeft tot nu toe steeds de boot afgehouden en geweigerd de opleidingscapaciteit te vergroten. Niet meer marktwerking, maar meer artsen is de oplossing om wachtlijsten terug te dringen.”

Door de marktwerking en de hiermee samenhangende grotere financiële risico’s voor ziekenhuizen wordt de drang om te fuseren steeds groter. Volgens Van Gerven neemt de bereikbaarheid van ziekenhuizen hierdoor af. “Vlissingen, Delfzijl, Oss en Hilversum verliezen hun ziekenhuis. Klink wil met alle geweld de marktwerking erdoor drukken met hulp van de VVD. De bevolking en artsen zijn massaal tegen. Laat de kiezer zich maar uitspreken op 9 juni. Het zou het CDA sieren als zij de mening van het volk respecteert.”