nieuws

Karabulut: Schoonmakers in dienst van het bedrijf

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil dat schoonmakers weer in dienst komen van het bedrijf waar ze werken. Karabulut: "Schoonmaken is een vak! Schoonmakers doen belangrijk werk en grote bedrijven horen schoonmakers daarom in dienst te nemen, met een vast arbeidscontract en bijbehorend CAO-salaris. Dat is de enige manier om de aanbestedingsgekte, de ‘race naar de bodem’ te stoppen."

Karabulut vroeg minister Donner in de Kamer om als overheid een voorbeeld te stellen door te stoppen met het uitbesteden van schoonmaakdiensten. De minister wilde hier niets van weten. Wel zegde hij op aandringen van de SP toe op korte termijn te onderzoeken of de ministeries als grote opdrachtgever, het 'schoongenoeg convenant' van de schoonmaakvakbond kunnen ondertekenen. In dit convenant wordt niet gekeken naar de laagste prijs voor schoonmaak maar staan goede arbeidsvoorwaarden, een eerlijk loon en respect voor schoonmakers centraal.

Donner moet volgens Karabulut een moreel appèl doen op de directies van de NS en Schiphol om hun bonussen in te leveren. Karabulut: "De vier directieleden van Schiphol ontvangen meer dan 800.000 euro aan bonussen. Als deze bestuurders deze bonussen afstaan voor twee keer 0,20 eurocent meer uurloon voor schoonmakers, is het CAO-conflict snel opgelost. Dat zou getuigen van goed leiderschap."

De SP wil dat er wettelijke maatregelen komen voor bescherming van actievoerende werknemers met een zwakke arbeidsmarktpositie. Dit is nodig om het belangrijk grondrecht van collectieve actie en staking voor juist deze werknemers te waarborgen. Zoals de afgelopen weken is gebleken zetten opdrachtgevers en schoonmaakbazen voortdurend stakingsbrekers in om het verzet van de schoonmakers te breken. Pure machtsmisbruik waar de minister nu zegt niet tegen op te kunnen treden.

De onderhandelingen tussen de schoonmakers en hun werkgevers zijn deze week opnieuw vastgelopen, omdat de werkgevers weigeren aan de eisen van de stakers tegemoet te komen. De schoonmakers geven niet op en hebben besloten om de acties de komende weken uit te breiden naar andere bedrijven.