nieuws

Kamer dwingt Donner tot oplossing voor zelfstandigen

De duizenden startende zelfstandigen die door het UWV ten onrechte van fraude zijn beschuldigd hebben na vandaag eindelijk uitzicht op een oplossing. Op initiatief van de SP heeft de Nationale Ombudsman de situatie onderzocht en harde conclusies getrokken over de onjuiste voorlichting die het UWV aan de starters heeft gegeven. Vandaag steunde de Tweede Kamer het voorstel van SP-Kamerlid Ulenbelt om minister Donner op te dragen deze fout direct te herstellen. Ulenbelt: “Gemaakte fouten kunnen nu worden rechtgezet. Donner had daar eerst geen trek in. Ik ben blij dat de Kamer hem vandaag opdraagt om alsnog aan een oplossing te werken.”

Duizenden zelfstandigen, die vanuit de WW een eigen bedrijf begonnen, zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met terugvorderingen, boetes en zelfs strafrechtelijke vervolging. Door een koppeling van de gegevens tussen het UWV en Belastingdienst zouden zij een onjuist aantal gewerkte uren hebben opgegeven bij het UWV. De Ombudsman concludeerde dat het UWV de zelfstandigen had aangeraden om alleen de gewerkte uren op te geven terwijl de Belastingdienst ook de indirecte uren zoals administratie en acquisitie tot de gewerkte uren rekent.

Met het voorstel van Ulenbelt moet minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het UWV opdragen om alle gevallen opnieuw te onderzoeken. Bovendien komt de bewijslast voor fraude bij het UWV te liggen in plaats van bij de gedupeerden. Ulenbelt: “Ik wil zo snel mogelijk van minister Donner weten hoe hij het voorstel gaat uitvoeren. De gedupeerden hebben al veel te lang in onzekerheid geleefd. De fouten moeten zo snel mogelijk worden rechtgezet door verkeerde besluiten terug te draaien en de boetes en terugvorderingen ongedaan te maken.”

Betrokken SP'ers