nieuws

Kabinet weigert in te grijpen bij afknijpen leveranciers ABN Amro

Onlangs werd bekend dat ABN Amro in 2008 een aantal schoonmaakbedrijven afkneep. De bank eiste 10% van de omzet over het vorige jaar terug onder dreiging van het verlies van toekomstige opdrachten. De overheid is eigenaar van ABN Amro en kan dus ingrijpen. In reactie op vragen van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen liet minister Van der Hoeven weten zich niet met 'operationele zaken' van de bank te bemoeien.

Gesthuizen: “De minister kan ingrijpen bij de bank, maar laat dat na. Dat kan niet, door niet in te grijpen wordt zij medeverantwoordelijk voor deze misstand bij ABN Amro.”

Ook bedrijven als Bijenkorf, Hema en V&D dwingen hoge kortingen af bij hun toeleveranciers. Gesthuizen: “Voor de leveranciers is het slikken of stikken. Als ze niet akkoord gaan met de kortingen, verliezen ze een grote klant. Veel kleinere toeleveranciers dreigen hierdoor in problemen te komen.” Dit misbruik van inkoopmacht kwam ter sprake tijdens een, op initiatief van de SP georganiseerd, gesprek in de Tweede Kamer.

Toeleveranciers uit het MKB geven aan dat ze veelvuldig met dit soort praktijken te maken krijgen. Een ondernemer: “De grote klanten weten eigenlijk wel dat ze fout zitten. Want het gaat nooit officieel. In een gesprek wordt meegedeeld dat je er verstandig aan doet je prijzen met 10% te verlagen. En dat ze anders op zoek gaan naar een ander. Ze zullen zo’n boodschap nooit op papier zetten, want dan staat zwart op wit dat we onder druk worden gezet.” De kleine leveranciers staan met de rug tegen de muur, want ‘de hand die je voedt, die bijt je niet.’ Gesthuizen pleit voor een wijziging van de wet zodat grote bedrijven die (kleinere) leveranciers afknijpen bestraft kunnen worden. Binnenkort praat de Tweede Kamer over de problematiek en zal ze haar voorstel indienen.

Betrokken SP'ers