nieuws

Geen marktwerking in zorg via achterdeur

“Minister Klink probeert alsnog marktwerking in de ziekenhuizen door te drukken.” Dit zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven naar aanleiding van een nieuwe brief van minister Klink. De Tweede Kamer heeft de verdere invoering van de marktwerking in de ziekenhuizen controversieel verklaard. Dat wil zeggen dat het huidige demissionaire kabinet geen verdere stappen naar marktwerking mag zetten.

In zijn brief geeft Klink aan dat hij het systeem van diagnose behandeling combinaties (dbc’s) verder wil ontwikkelen en het budgetteringssysteem voor ziekenhuizen wil afschaffen. Van Gerven: “Hij doet het voorkomen alsof dit louter een technische operatie is, maar het is een volgende stap op weg naar invoering van het stukloon, prestatiebekostiging en meer concurrentie. We moeten nu juist niet verder experimenteren met dure systemen van marktwerking in de zorg. De Kamer moet Klink nu tegenhouden.”

Uit recente cijfers blijkt dat door de prestatiebekostiging met name de specialisten spekkoper zijn. Zo zijn de honoraria in de vrij onderhandelbare ziekenzorg met bijna 40% gestegen in het eerste halfjaar van 2009.

Betrokken SP'ers