nieuws

Betrokkenen bij Bouwfondsfraude vervolgen

De verkoop van de overheidsinstelling Bouwfonds der Nederlandse Gemeenten aan ABN Amro, een van de grootste privatiseringen van de afgelopen tien jaar, was doorgestoken kaart. Het Bouwfonds blijkt vertrouwelijke documenten, met daarin een bod door ING, te hebben gelekt aan concurrent ABN Amro-topman Rijkman Groenink, die hierna zijn slag sloeg. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. SP-Kamerleden Henk van Gerven en Paulus Jansen willen dat de minister van justitie een strafrechtelijk vooronderzoek laat doen naar mogelijke strafbare feiten rond de verkoop van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten aan ABN AMRO. "De mensen en de gemeenten zijn bestolen, onder het mom van het neoliberalisme", meent Van Gerven.

Van Gerven - destijds wethouder financiën in Oss - was uiteindelijk als enige tegen de privatisering van het Bouwfonds der Nederlandse gemeenten. Het Bouwfonds was een overheidsfonds, na de tweede wereldoorlog opgericht om de gewone man te helpen een eigen huis te kopen. Van Gerven wilde dat dit fonds in handen van gewone mensen bleef, en niet werd verpatst als de koe met de gouden hoorns. Later werd het Bouwfonds - met grote winsten voor ABN Amro - opgeknipt en doorverkocht aan verschillende andere bedrijven. In de Volkskrant een uitgebreid relaas over de gebeurtenissen destijds.

SP-woorvoerder wonen Paulus Jansen wil dat alles uit de kast gehaald wordt om deze diefstal van gemeenschapsmiddelen te vervolgen en zo mogelijk ook de illegaal behaalde winst terug te halen. Daarnaast pleit hij ervoor om te onderzoeken of er een nieuw Bouwfonds kan worden opgericht: “Een van de grote problemen in de huidige economische crisis is dat de bouwmarkt bijna plat ligt. Alleen de semi-publieke woningcorporaties zorgen er voor dat er nu nog wat geïnvesteerd wordt. Als er nog een publiek Bouwfonds bestaan had waren de mogelijkheden om de koopsector aan de praat te houden veel groter geweest.”