nieuws

Van Velzen: ‘Maak herkomst wanbetalende diplomaten openbaar’

SP-Kamerlid Krista van Velzen vindt dat openbaar moet worden gemaakt uit welke landen de diplomaten komen die weigeren hun boetes te betalen. Woensdag werd bekend dat agenten van het korps Haaglanden overtredingen van diplomaten doorspelen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met deze actie hopen ze dat de ambassadeurs alsnog op het matje moeten komen voor bijvoorbeeld dronken rijden of het negeren van stoplichten.

Diplomaten hebben diplomatieke onschendbaarheid, waardoor zij kunnen weigeren hun verkeersboetes te betalen en ook niet verplicht kunnen worden aan een blaastest mee te werken. Van Velzen: “Dit is natuurlijk pure klassenjustitie. De SP heeft dit vaak aan de orde gesteld, maar minister Hirsch Ballin weigert hier iets aan te doen. Iedereen in Nederland moet zich aan de wet houden en zijn boetes betalen. Diplomaten mogen hier geen uitzondering op zijn. Een regeltje uit een oud internationaal verdrag doet daar niets aan af. Of je nu in een fiatje rijdt of in een limousine met CD-kentekenplaat, boetes zijn boetes en die moeten betaald worden.”

Vorig jaar bleek dat driekwart van de boetes die worden opgelegd aan diplomaten onbetaald blijven. De SP riep vervolgens de minister op om het verdrag waarin het zogeheten ‘immuniteitsbeginsel’ is vastgelegd aan te passen. De minister weigert dit echter. Van Velzen: “De politie heeft nu wel een ‘diplomatenloket’ opgericht waar geregistreerd gaat worden welke diplomaten in gebreke blijven. Ik vind dat een goed begin, maar wat mij betreft wordt per direct openbaar van welke landen de diplomaten hun boetes niet betalen. Ik denk dat de schandpaalfunctie hier nuttig kan zijn. Diplomaten mogen zich wat mij betreft niet meer verschuilen achter hun nummerplaat. Ook vind ik dat de kosten van dit diplomatenloket moeten worden verhaald op de niet-betalende diplomaten of de landen waardoor zij zijn uitgezonden. De belastingbetaler mag in ieder geval niet de dupe worden.”