Senaat stelt behandeling Crisis- en Herstelwet uit
De Eerste Kamer heeft vandaag besloten de behandeling van de Crisis- en Herstelwet met een maand uit te stellen. De antwoorden van de regering op vragen van onder meer de SP-fractie waren kwalitatief zo bedroevend dat de Senaat nu op een andere manier gaat proberen de noodzakelijke informatie boven water te krijgen. Over twee weken organiseert zij een hoorzitting. SP-senator Arjan Vliegenthart: “De regering heeft dit uitstel aan zichzelf te wijten. Door systematisch onze vragen te ontwijken en de Eerste Kamer niet de gevraagde informatie te geven, staat zij een snelle behandeling van de wet in de weg.”
De Crisis- en Herstelwet is door de regering ingediend om de gevolgen van de crisis te verzachten door een aantal grote infrastructurele projecten extra snel uit te voeren. Diverse externe experts hebben fundamentele bezwaren geuit tegen het wetsvoorstel. Vliegenthart: “De Raad van State betwijfelde of het voorstel wel tot de - door de regering voorspelde - versnelling zou leiden in de uitvoering van grote infrastructurele projecten, terwijl andere deskundigen zich kritisch uitlieten over de manier waarop de wet de mogelijkheden voor de burger om inspraak uit te oefenen inperkt. Het is nog maar de vraag of deze inperkingen voor het Europees Hof in Straatsburg stand zullen houden.”
Volgens Arjan Vliegenthart is het nodig om in tijden van economische crisis extra maatregelen te treffen om het herstel te stimuleren, maar wedt de regering op het verkeerde paard. “De regering volgt in haar plannen de grote bouwbedrijven, ten koste van de rechten van burgers en het milieu. Daarnaast weigert de regering inzicht te geven op welke manier zij de gevolgen van dit wetsvoorstel op het gebied van de werkgelegenheid heeft berekend. Zo kunnen we de wet niet beoordelen.” Volgende week besluit de Eerste Kamer welke experts zij voor de hoorzitting wil uitnodigen.