nieuws

Senaat dwingt Rouvoet: mogelijkheid tot bezwaar bij korting kinderbijslag

Dankzij de opmerkzaamheid van SP-senator Sineke ten Horn is het minister Rouvoet niet gelukt om een in de Tweede Kamer aangenomen motie naast zich neer te leggen. In beide Kamers spraken SP-woordvoerders zich uit tegen het plan van de minister om het schoolverzuim van 16- en 17-jarigen te bestrijden door leerplichtambtenaren de macht te geven om de kinderbijslag stop te zetten als jongeren zestien uur of meer per vier weken verzuimen.

In de Tweede Kamer stond de SP alleen in haar afwijzing van de wet. Niet omdat ze het tegengaan van schoolverzuim onbelangrijk vindt, maar niet met deze repressieve aanpak, aldus de SP. Ook andere partijen waren van menig dat zo'n beslissing van een leerplichtambtenaar in elk geval getoetst moet kunnen worden. Daartoe nam de Tweede Kamer een motie Van Dijselbloem aan. Maar toen bij de schriftelijke behandeling in de Eerste Kamer SP-senator Sineke ten Horn informeerde wat de minister met de motie gaat doen, verklaarde Rouvoet de uitvoering ervan niet opportuun te achten.

Door die reactie raakten ook andere fracties in de senaat gealarmeerd. Het gevolg was dat de minister na een lang debat uiteindelijk capituleerde. Hij zegde toe dat hij de bedoeling van de motie wél zal uitvoeren. Er komt een landelijke adviescommissie bij de Sociale Verzekering Bank, die elk besluit om geen kinderbijslag of wezenuitkering te verlenen zal toetsen als de ouders bezwaar maken tegen melding van de leerplichtambtenaar. Bovendien zegde de minister toe dat hij de Kamer elk jaar zal rapporteren over de negatieve en positieve effecten van deze manier om schoolverzuim tegen te gaan.

Na die toezegging besloot ook de SP om de minister met dit plan het voordeel van de twijfel te geven.