nieuws

Rechts dreigt in Senaat vrij parkeren gehandicapten te blokkeren

Een voorstel om gehandicapten voortaan het recht te geven in elke gemeente hun auto zonder kosten op openbare parkeerplaatsen te mogen zetten, dreigt in de Eerste Kamer te worden afgeschoten. Het CDA, in de Tweede Kamer nog vóór het voorstel, lijkt in de Eerste Kamer een draai te maken en gehandicapten het gratis parkeren alsnog te ontzeggen. SP-senator Sineke ten Horn vindt het CDA schijnheilig: "Veel CDA’ers zitten prominent in gehandicaptenorganisaties, maar nu laten ze diezelfde gehandicapten lelijk in de kou staan. Ben benieuwd hoe ze dat gaan uitleggen in verkiezingstijd!’’

De Tweede Kamer ging (met alleen VVD en D66 tegen) akkoord met een initiatiefwetsvoorstel van Marjo van Dijken (PvdA). Dat geeft gehandicapten met een gehandicaptenparkeerkaart recht hun auto kosteloos te stallen op openbare parkeerplaatsen en zo hun mobiliteit te bevorderen. Parkeermeters zijn vaak moeilijk toegankelijk en het neemt gehandicapten meer tijd, waardoor men soms een boete krijgt zonder er iets aan te kunnen doen. Bovendien is er één uniforme landelijke regeling nodig omdat nu ongeveer de helft van de gemeenten wél maar de andere helft géén gratis parkeren voor gehandicapten kent. Zeker als je met de auto van de ene naar de andere gemeente moet, heb je geen idee wat voor regeling daar ter plekke geldt. Om aan die onduidelijkheid een einde te maken, koos de Tweede Kamer voor een voor iedereen begrijpelijke, landelijke regeling. Organisaties van gehandicapten waren blij en alles leek geregeld maar nu lijkt het CDA in de Eerste Kamer alsnog dit eenvoudige voorstel om zeep te helpen. SP-Eerste Kamerlid Sineke ten Horn vindt dat het CDA heel wat uit te leggen heeft: "Het CDA haalt nu allerlei staatsrechtelijke bezwaren naar voren, zoals de aantasting van de gemeentelijke autonomie. Wat je daar ook van denkt, om dat nu in te zetten tegen een heel praktische verbetering voor gehandicapten die van hun auto afhankelijk zijn, vind ik wel erg ver gezocht."

De tegenstem van het CDA staat niet op zich volgens de SP-fractie. Senator Ten Horn: "Het lijkt er op dat de CDA-senaatsfractie besloten heeft alle initiatiefvoorstellen die door de Tweede Kamer worden aangenomen, alsnog in de Eerste Kamer om zeep te helpen. Pas probeerde het CDA een verbod op dierenporno te blokkeren, dat lukte net niet. Nu wordt het gratis parkeren voor gehandicapten onderuit gehaald en binnenkort neemt het CDA de initiatiefwet van Krista van Velzen onder vuur, die nertsenfok voor bont verbiedt. Ook loopt het CDA in de Eerste Kamer al te hoop tegen een in de Tweede Kamer aangenomen voorstel van Ewout Irrgang om het ‘old boys network’ aan te pakken door een maximum te stellen aan betaalde bestuursfuncties voor commissarissen van vennootschappen. Er is niks mis mee dat de Eerste Kamer zorgvuldig naar wetsvoorstellen kijkt. Maar dit lijkt meer op saboteren dan controleren."

Sineke ten Horn: "Het ziet er slecht uit voor het kosteloos parkeren voor gehandicapten. We hebben nog een paar weken om het CDA op betere gedachten te brengen. Ik roep daarom alle raadsfracties van de SP maar ook alle gehandicaptenorganisaties op om in deze verkiezingstijd lokale CDA’ers aan te spreken op de draai van het CDA in de Senaat. Wie weet, helpt dat nog. Maar de tijd dringt wel!"