nieuws

Leijten: ‘Stervensverwachting mag niet leidend zijn bij inzet van palliatieve thuiszorg’

“Dat iemand naar verwachting binnen drie maanden moet overlijden om voor een indicatie palliatieve thuiszorg in aanmerking te komen is werkelijk absurd. ” Dit zei Kamerlid Renske Leijten woensdag in het debat over de zorg voor mensen in de laatste levensfase (palliatieve zorg).

Staatssecretaris Bussemaker komt in mei met een reactie en bekijkt serieus of er een alternatief mogelijk is. Leijten deed haar een paar suggesties: “Kunnen we niet een laatste indicatie afgeven als niet te verwachten is dat mensen beter worden, maar enkel slechter? Het zou mooi zijn als er dan zonder bureaucratische formulieren ook snel extra zorg kan worden ingezet wanneer dat nodig is”. Ook deze suggesties onderzoekt de staatssecretaris.

In het debat kwam ook aan de orde dat het voor kleine verpleeghuizen niet mogelijk is om de zorg voor de laatste fase geregeld en betaald te krijgen. Op dit punt is de staatssecretaris ook bereid te onderzoeken of de regels kunnen worden versoepeld, zodat mensen in hun laatste fase in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en niet verhuisd hoeven te worden, enkel en alleen om te sterven.

De organisatie van de ‘bijna thuis-huizen’ en hospices is ook uitgebreid besproken. Leijten: “Deze belangrijke voorzieningen moeten niet door knellende regels over de organisatievorm belemmerd worden. Nu zijn hospices die geen zin hebben in deze bureaucratie aangewezen op sponsoring en die afhankelijkheid is schadelijk voor de continuïteit van deze bijzondere zorgvoorzieningen”. De staatssecretaris zegde toe dit uit te zoeken en met een reactie te komen.

“Het enige waar ik teleurgesteld over ben is dat de staatssecretaris niet wil in gaan op de mogelijkheden voor mensen om waakverlof op te nemen als familieleden in hun laatste fase zijn. Voor sommige mensen betekent dit vakantie inleveren en dat is toch ongewenst”, aldus Leijten.

Betrokken SP'ers