nieuws

Werkgevers en werknemers zien niets in AOW-plan kabinet

De vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers hebben de plannen van het kabinet omtrent de AOW onderuit gehaald. Uit de vandaag gehouden hoorzitting blijkt dat zij de regeling om mensen met een zwaar beroep te ontzien onuitvoerbaar vinden. Ook een groot aantal specialisten en wetenschappers ziet niets in de regeling die het kabinet heeft verzonnen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: “Het fundament onder de plannen van het kabinet is weggeslagen. Als bonden en werkgevers de regels voor uitzonderingen niet kunnen en willen uitvoeren, dan blijft er niets over van het zogenaamde sociale voorstel om de zware beroepen te ontzien. De wet moet van tafel, 65 moet gewoon 65 blijven."

Ulenbelt constateerde dat alleen de PvdA, CDA en Christen Unie nog iets zien in de regeling. De vakbonden FNV, CNV en MHP en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB kondigde aan dat de regeling voor zware beroepen onuitvoerbaar is en wezen het af.

Volgens Ulenbelt is de verhoging van de AOW-leeftijd desastreus voor de positie van werknemers met een lage opleiding. “Werknemers met een lage opleiding leven gemiddeld korter dan mensen met een hoge opleiding, zij beginnen eerder met werken en verrichten vaak zwaar werk. Hierdoor zal deze groep niet nooit door kunnen werken tot 67, zij halen nu de 65 al niet. De uitzondering die de PvdA, CDA en CU biedt zodat mensen met 65 kunnen stoppen kent strenge voorwaarden zodat nagenoeg niemand hiervoor in aanmerking komt en als je er dan al aanspraak op kan maken dan krijg je als straf een lager inkomen tot aan de dood.”