nieuws

Van Raak: ‘opheldering over salarissen top politieorganisatie’

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van PvdA-minister Ter Horst over de exorbitant hoge vergoedingen bij de landelijke politieorganisatie VtsPN, een organisatie die de samenwerking bij de politie moet bevorderen. Onder verantwoordelijkheid van de minister is daar een manager aangesteld voor ruim 375.000 euro per jaar.

Bij de politie werken 375 extern ingehuurde mensen voor gemiddeld ruim 200.000 euro per jaar. De SP haalde in 2008 interne cijfers van deze politieorganisatie boven water, waaruit bleek dat 40 procent van de werknemers extern werden ingehuurd, waarbij regels werden overtreden en veel te hoge vergoedingen werden betaald. Dit kostte deze politieorganisatie 77 miljoen euro. Nu blijkt dat nog steeds mensen veel te duur worden ingehuurd. Bovendien is nog steeds niet duidelijk om hoeveel mensen het precies gaat.

Van Raak: “De politie moet bezuinigen, agenten hebben tekort aan alles. Het is onbegrijpelijk dat bij deze landelijke politieorganisaties tientallen miljoenen worden weggegooid aan dure externen, die ook nog slecht werk leveren.” Van Raak doelt op het onderzoek van de SP onder duizenden agenten waarin zij aangeven dat computersystemen, die in beheer zijn van de VtsPN, niet werken. Ik heb geen vertrouwen dat de dure managers die de problemen hebben veroorzaakt nu de problemen gaan oplossen. Ik wil een onafhankelijk onderzoek, het liefst door de Algemene Rekenkamer. We moeten voorkomen dat de managers van buiten blijven graaien uit de politieruif, terwijl agenten op alles moeten bezuinigen.”