nieuws

SP trapt campagne af op XVI congres

"Beste SP-leden, het kabinet staat op springen. De kans dat Nederland dit jaar niet één maar twee keer naar de stembus mag, is dan ook zeer groot." Dat zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant in haar slottoespraak op het zestiende congres van de SP in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Op het congres werd Jan Marijnissen opnieuw tot partijvoorzitter gekozen. Hieronder een verslag in beeld en video.

De openingsfilm

SP Fotoverslag
Op Flickr vind je een foto-reportage die een volledig overzicht geeft van het congres. Je kunt ze ook hieronder in een slide-show bekijken.

Gouden Tomaat

Herman Beekers

Herman Beekers ontving uit handen van Jan Marijnissen de Gouden Tomaat. De Gouden Tomaat wordt uitgereikt aan mensen die zich jarenlang op bijzondere wijze, en met onvermoeibare inzet, hebben ingezet voor de SP.

Schoonmakers in actie

Judy Lock

Judy Lock van FNV-schoonmaak kondigt op het SP-congres acties aan van de schoonmakers: "Vandaag is de dag dat schoonmakers zeggen: schoon genoeg, tot hier en niet verder". In haar toespraak bedankt zij de inzet van de SP tot nu toe. Na vijf onderhandelingsrondes verliep afgelopen maandag de deadline die de schoonmakers hadden gesteld. SP-ers hadden bij de ingang van het congres allemaal een poetsdoek gekregen, waarop ze hun handtekening konden zetten. Die doeken gingen na het congres richting Amsterdam, waar de schoonmakers ze aan elkaar gaan naaien om de grootste poetsdoek van de wereld te maken.

Poetsdoekjes

Debat over de congresstukken

Laurens Ivens
Frank Futselaar

's Ochtends en 's middags wordt gedebatteerd over de congresstukken. De afgevaardigden motiveren hun moties, de congrescommissie beantwoordt ze, en ontraadt ze, of neemt ze over.

65 blijft 65

Frits Lambrechts zingt samen met Bob Fosko het '65 blijft 65'-lijflied, a-capella!

Frits Lambrechts
Frits Lambrechts en Bob Fosko

Congresstuk aangenomen

Het congres schaart zich vrijwel unaniem achter het congresstuk 'Jij en Ik zijn Wij'.

Aangenomen

De campagneridders van Zuidplas

Jan Marijnissen volgde de SP-ers van Zuidplas in hun campagne voor de verkiezingen van 18 november 2009.

Nieuw partijbestuur

Het congres koos ook een nieuw partijbestuur. Jan Marijnissen werd opnieuw gekozen tot partijvoorzitter. Hans van Heijningen werd herkozen als partijsecretaris. Daarnaast werden Rosita van Gijlswijk, Hans van Leeuwen, Renske Leijten, Vincent Mulder, Ronald van Raak, Manja Smits, Sjoerd Uitslag, Paul Ulenbelt en Riet de Wit als algemeen bestuurslid gekozen. Samen met de al reeds gekozen 19 regiovertegenwoordigers en de fractievoorzitters Agnes Kant, Tiny Kox en Dennis de Jong, vormen zij het nieuwe partijbestuur.

Toespraak Agnes Kant

Agnes Kant

"Beste SP-leden, het kabinet staat op springen. De kans dat Nederland dit jaar niet een maar twee keer naar de stembus mag, is dan ook zeer groot." Dat zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant in haar slottoespraak op het zestiende congres van de SP in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. De toespraak is hier na te lezen.

Campagneaftrap

Bob Fosko en band trapte samen met alle lokale lijsttrekkers de campagne af met het nieuwe campagnelied.

In de media

Bekijk de reportage van het NOS Journaal:

Beluister de reportage van het NOS Radio 1 Journaal:

Jan Marijnissen bij Met het oog op morgen:

SP Twitter-verslag
Op de twitter van de SP, @SPnl, werd live verslag gedaan van het SP-congres.