nieuws

‘Scheld schulden Haïti kwijt’

SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil dat minister Koenders zich hard maakt voor het kwijtschelden van de schulden van Haïti bij het IMF en de Wereldbank. Irrgang: “Op Haïti heeft een verschrikkelijke ramp van ongekende omvang plaats gevonden. De allergrootste prioriteit moet nu zijn het redden van zoveel mogelijk levens door het verstekken van voldoende hulp. De gigantische problemen die daarbij ondervonden worden maken dat alleen al een enorme opgave. Maar de wederopbouw van het land die daarna moet volgen, zal minstens zo moeilijk worden.”

Haïti had een nauwelijks functionerende overheid en grote schulden bij het IMF en de Wereld Bank van in totaal 641 miljoen dollar. Irrgang wil dat deze schulden worden kwijtgescholden. “Al voor de aardbeving leefden inwoners van Haïti in grote armoede. Op termijn moet de overheid in Haïti weer een kans krijgen zodat het land er bovenop komt. Haïti heeft heel veel schulden, het zou een mooi gebaar zijn dit kwijt te schelden om het land er weer boven op te helpen. De internationale gemeenschap moet dan vanzelfsprekend wel controleren of het vrijkomende geld goed wordt besteed.”

Daarnaast vindt Irrgang dat de Verenigde Naties snel de coördinatie van de hulpverlening op zich moet nemen, omdat deze nu chaotisch en gebrekkig verloopt.