nieuws

Roemer: ‘Eerste stap gezet naar lagere tarieven OV-Chipkaart’

Staatsecretaris Huizinga laat onafhankelijk onderzoek doen naar de tarieven van de OV-Chipkaart. Ze reageert hiermee op het SP-onderzoek waaruit duidelijk blijkt dat het openbaar vervoer duurder wordt door de invoering van de OV-Chipkaart. SP-Kamerlid Emile Roemer is blij met de eerste stap, maar benadrukt dat er nog veel meer nodig is voordat de kaart reizigersvriendelijk is.

Roemer kwam dit weekend met een uitgebreid rapport waaruit blijkt dat de huidige OV-Chipkaart onveilig, duur en gebruiksonvriendelijk is. “Er schort nog heel veel aan deze kaart. Zo gaat het bij veel reizen nog mis waardoor de reiziger te veel betaalt, zijn de tarieven bijna nergens te vinden en wordt er fors gesneden in het aanbod voordelige kaartjes zoals het retourtje. Ook bleek dat de tarieven in veel regio’s fors werden verhoogd tot gemiddeld wel 22%. Het is daarom goed dat nu alle tarieven in kaart worden gebracht. Daarna moet de staatsecretaris haar belofte houden en de kaartjes goedkoper maken als deze duurder blijken te zijn dan met de strippenkaart.”

Deze week zal Roemer in een debat met Staatsecretaris Huizinga alle andere eisen op tafel leggen. “In ons rapport hadden we elf eisen, daarvan is er nu al één toegezegd. Nog tien te gaan dus. Alleen op die manier wordt de OV-Chipkaart geschikt gemaakt voor de mensen waarvoor deze bestemd is; voor de reiziger.”

Betrokken SP'ers