nieuws

‘Maak einde aan marktwerking inburgering’

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van de Algemene Onderwijsbond blijkt dat de ingevoerde marktwerking de kwaliteit van inburgeringsonderwijs heeft verslechterd. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: “Dit is het zoveelste onderzoek dat aantoont dat de marktwerking heeft geleid tot slechter inburgerings-onderwijs. De marktwerking maakt het inburgeringsonderwijs kapot. Minister van der Laan moet nu ingrijpen en hier een einde aan maken.“

Uit het onderzoek naar de effecten van de marktwerking is gebleken dat bij aanbesteding van de inburgering de prijs van een cursus te zwaar weegt. De concurrentie tussen taalaanbieders leidt tot minder uren les, grotere klassen en minder personeel. Inburgeraars krijgen hierdoor slechter onderwijs en docenten op ROC’s worden ontslagen. Karabulut: “Commerciële bureaus hollen het inburgeringsonderwijs uit. Onderwijsinstellingen die werken met gekwalificeerd personeel kunnen hier niet tegenop concurreren, met massaontslagen tot gevolg.”

De SP wil dat de minister zijn verantwoordelijkheid neemt: “Van der Laan moet voorkomen dat er nog meer massaontslagen vallen, stoppen met het idiote aanbestedingscircus en zorgen voor goed inburgeringsonderwijs.” Karabulut zal minister Van der Laan tijdens het mondelinge vragenuur naar de Kamer roepen.

De SP wil dat inburgeringsonderwijs op dezelfde manier wordt behandeld als regulier onderwijs. Dat houdt in dat er kwaliteitseisen worden gesteld en de onderwijsinspectie toezicht houdt op de naleving ervan.

Betrokken SP'ers