nieuws

Leidse privékliniek stopt omstreden kankerbehandeling

De Leidsche privékliniek Quress die patiënten met terminale kanker behandelde met radiogolven, stopt met de behandelingen. SP-Kamerlid Henk van Gerven is blij. “Het is goed nieuws dat deze exploitatie van wanhopige mensen stopt. Toch dient de vraag beantwoord te worden hoe het kan dat in Nederland een tattooshop een vergunning moet hebben voordat ze kan starten, maar dat Quress een half jaar lang ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan.”

De kliniek vroeg 15.000 euro voor behandelingen, waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Hoewel de Inspectie voor de Gezondheidszorg al in november op de hoogte was gesteld van deze ongeoorloofde praktijken, draaide de kliniek gewoon door. Van Gerven vroeg minister Klink daarom vorige week om in te grijpen. Nu heeft de kliniek zelf laten weten te stoppen met de behandelingen.

Eerder werd de Citykliniek in Den Haag op verzoek van Van Gerven gesloten. In deze privékliniek kon onder de rook van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot de zomer van 2009 jarenlang een arts zijn gang gaan waardoor tientallen vrouwen ernstig letsel opliepen bij borstvergrotingen.

Volgens van Gerven laat de kwestie Quress opnieuw zien dat de invoering van een vergunningstelsel voor privéklinieken noodzakelijk is. “Bij een vergunningstelsel had Quress nooit kunnen starten en zou veel leed en geldklopperij in ondeugdelijke klinieken kunnen worden voorkomen.”

Betrokken SP'ers