nieuws

Kamer wil aanpak ICT-bedrijf politie

Minister Ter Horst gaat de landelijke politieorganisatie VtsPN, die onder meer de computersystemen van de politie verzorgt, aanpakken. Zij doet dat op verzoek van SP-Kamerlid Ronald van Raak, op wiens verzoek gisteren een spoeddebat werd gevoerd.

In Noord en Oost Nederland hebben korpsen last van computers die niet of slecht werken. Afgelopen dinsdag viel zelfs het noodnummer 112 uit. Uit onderzoek van de SP bleek eerder dat 9 op de 10 agenten niet uit de voeten kan met de computersystemen die de landelijke politieorganisatie levert.

In 2008 bracht de SP voor het eerst misstanden bij de politieorganisatie VtsPN aan het licht. Toen bleek dat veel te veel externen werden ingehuurd, tegen veel te hoge vergoedingen. Onlangs bleek dat 375 externen bij deze politieorganisatie gemiddeld meer dan 200.000 euro verdienen. De bestbetaalde externe manager kreeg 375.000 euro. Van Raak: “Het is onbegrijpelijk dat minister Ter Horst honderden miljoenen wil bezuinigen op de politie, maar tegelijk exorbitante vergoedingen aan de top goedkeurt. Wie wil bezuinigen, moet ook zelf de hand op de knip houden. Ik wil dat de minister voortaan alle vergoedingen die hoger zijn dan de Balkenendenorm van 181.000 euro voorlegt aan de Tweede Kamer.”

Van Raak is wel blij dat de minister onafhankelijk onderzoek laat doen naar het falen van de VtsPN: “Drie dingen moeten duidelijk worden. Waarom worden bij de VtsPN de regels voor de inhuur van externen overtreden? Waarom zijn de computersystemen die deze politieorganisatie aan de agenten leveren zo slecht? En hoe komt het dat deze landelijke politieorganisatie en de politiekorpsen zo slecht samenwerken?” Bij onderzoek mag het volgens Van Raak echter niet blijven: “De duurbetaalde externen bij de VtsPN hebben gefaald. Het debacle van de ICT-systemen laat zien dat de samenwerking in de top van de politie niet goed is. Minister Ter Horst moet nu haar verantwoordelijkheid nemen en zelf een landelijke politieorganisatie opbouwen. Alleen dan kunnen we verzekeren dat onze agenten computersystemen krijgen die werken.”

Betrokken SP'ers