nieuws

Kamer moet De Hoop Scheffer horen over rapport Davids

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel moet de Tweede Kamer voormalig minister Jaap de Hoop Scheffer in het openbaar verhoren over het rapport van de Commissie Davids. Van Bommel reageert hiermee op de uitspraken van De Hoop Scheffer vanochtend gedaan in het radioprogramma Dit is de Dag. Van Bommel: “De Commissie concludeert dat het besluit de inval in Irak te steunen vooral was gebaseerd op Atlantische solidariteit. Als De Hoop Scheffer dit ontkent, haalt hij het hart uit het rapport van de Commissie. De Kamer kan de visie van deze direct betrokken ex-minister niet negeren en moet hem in het openbaar verhoren."

De toenmalige minister Jaap De Hoop Scheffer zei in het radioprogramma dat Nederland niet achter de Verenigde Staten aan liep toen in 2003 besloten werd de inval in Irak politiek te steunen. De SP meent dat De Hoop Scheffer met zijn uitspraak afstand neemt van één van de belangrijkste conclusies van het rapport van de Commissie Davids en daarom gehoord moet worden door de Kamer.

Omdat uit het gesprek dat de Kamer had met de Commissie Davids bleek dat men tientallen mensen meer had willen horen maar dat daar geen tijd meer voor was, stelt de SP voor om ruime hoorzitting te houden waar ook militairen aan het woord kunnen komen. De Commissie Davids heeft uitsluitend de hoogst verantwoordelijke militairen gehoord. De Kamer zou volgens Van Bommel ook lager geplaatste militairen moeten horen. Van Bommel zal de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken vandaag voorstellen nog voor de behandeling van het rapport Davids een dergelijke hoorzitting te houden. Eerder stelde de PvdA voor om ook oud-minister Kamp te horen.

Betrokken SP'ers