'Kabinet moet CO2-opslag in Barendrecht afblazen'

De SP zal deze week bij het Kamerdebat over CO2-opslag een motie indienen om de ondergrondse opslag bij Barendrecht af te blazen. SP-Kamerlid Paulus Jansen: "Het kabinet wil het project -een initiatief van Shell- doorzetten, maar de steun in de Tweede Kamer is uiterst wankel."

Alleen CDA, PvdA en D66 steunden minister Van der Hoeven in een eerder stadium. Maar de D66-vertegenwoordigers in provincie en gemeenten zijn tegen. Volgens Jansen zijn de argumenten van de tegenstanders van het project zeer divers. De SP ziet helemaal niets in CO2-opslag, omdat deze techniek zo’n 25% extra energie kost. Jansen: “Je moet straks voor iedere vier elektriciteitscentrales een vijfde bouwen om de CO2 te kunnen afvangen en opslaan. Dat staat haaks op het doel om minder fossiele brandstoffen zoals kolen en gas te gebruiken. We kunnen ons geld dus beter steken in energiebesparing en duurzame energie dan in dit soort pappen-en-nathouden oplossingen.”

Andere partijen hebben geen principiƫle bezwaren tegen CO2-opslag, maar zijn tegen een proefproject in Barendrecht dat midden in een dichtbevolkt gebied ligt. De SP denkt dat daarom dat er nog een laatste kans is om het project af te blazen.

Betrokken SP'ers