nieuws

Kabinet laat ondernemers in de kou staan

SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen verdedigde vandaag in de Tweede Kamer haar voorstel om een nieuwe Nationale Investeringsbank op te richten. Die bank kan kredieten verstrekken aan goed geleide en gezonde bedrijven die desondanks bij banken nul op het rekest krijgen. Gesthuizen: “Ondernemers met echt goede plannen en een gezonde balans krijgen bij banken op dit moment niet altijd het krediet dat ze zo hard nodig hebben. Een Nationale Investeringsbank kan zulke bedrijven door de crisis heen helpen, een grote verantwoordelijkheid die het kabinet op dit moment helaas niet neemt.”

Vooral het midden en kleinbedrijf klaagt al sinds het begin van de kredietcrisis dat banken te terughoudend zijn met het verstrekken van krediet. Dat er nog steeds een probleem is in de kredietverlening, blijkt onder andere uit de meer dan 300 klachten die de Taskforce kredietverlening in de eerste twee maanden van haar oprichting heeft binnengekregen.

De overheid heeft al een aantal regelingen om de kredietverlening te stimuleren, maar volgens Gesthuizen voldoen deze niet: “Van deze regelingen wordt te weinig gebruik gemaakt. De borgstellingsregeling van het MKB wordt minder benut dan de afgelopen jaren, terwijl je juist zou verwachten dat er extra behoefte is aan borgstellingen ten tijde van een crisis. Van het garantiefonds ondernemingsfinanciering is nog niet een kwart van het budget benut. Een Nationale Investeringsbank kan zorgen dat het bedrijfsleven die kredieten wel krijgt.”

Gesthuizen is teleurgesteld in de reactie van de ministers Van der Hoeven en Bos. Zij vinden de huidige regelingen afdoende. Minister Bos ontkende zelfs dat banken het laten afweten. Volgens hem is er ‘sprake van een voldoende dekkend aanbod in de markt voor kredietverlening aan het MKB. Er is geen sprake van martktfalen.’ Gesthuizen is verbaasd over het gemak waarmee Bos de problemen wegwuift: “Ik begrijp er niks van. Bij de Taskforce Kredietverlening komen honderden klachten binnen van bedrijven die vinden dat ze ten onrechte geen krediet krijgen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want ondernemers klagen niet zo snel. Banken zijn nog erg zichzelf bezig en nemen te weinig tijd om goed naar het bedrijf te kijken. Daardoor zijn er kredietwaardige bedrijven die geen krediet krijgen bij de commerciële banken. Een Nationale Investeringsbank biedt dan uitkomst. Zonder goede kredietverlening dreigen gezonde bedrijven de crisis niet door te komen.”

Betrokken SP'ers