nieuws

Geen paniekvoetbal over toekomst pensioenen

De pensioenen moeten of omlaag of de pensioenleeftijd moet omhoog. Dat is het oordeel van een commissie die door minister Donner is ingesteld om de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel te onderzoeken. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is niet onder de indruk: “Weer hijst Donner de doemdenkers op een schild. Natuurlijk zijn de pensioenfondsen geraakt door de kredietcrisis, maar er is geen reden voor paniek.”

Minister Donner bepleitte vorig jaar dat de pensioenen van de huidige 65-plussers verlaagd moesten worden. De Tweede kamer verhinderde deze verslechtering. Terecht, vindt Ulenbelt: “De minister speelde paniekvoetbal. De pensioenfondsen staan er inmiddels een stuk beter voor. De toekomstige verplichtingen staan niet onder druk. Een half jaar gelden kreeg Donner niet zijn zin. Hij zet deze commissie als hulptroepen in om alsnog zijn gelijk door te zetten.”

Ulenbelt wil dat Donner stopt met paniek zaaien. ”Pensioenfondsen zijn geen banken. Ze gaan niet voor de korte termijn winsten. Ze hebben een horizon van 40 tot 50 jaar en blijken de crisis die banken deed wankelen redelijk goed te hebben doorstaan.”

Pensioenfondsen zijn zeer verschillend. Zo zijn er fondsen die gemiddeld meer mensen hebben met een lage levensverwachting en er zijn fondsen waarvan de buffers, ook ten tijde van de kredietcrisis, juist meer dan toereikend bleken. Ulenbelt ziet graag een gedegen onderzoek naar de gewijzigde omstandigheden voor alle pensioenfondsen. “De minister moet stoppen met onnodig onrust creëren. Het afgelopen jaar zijn de voorspellingen over de houdbaarheid alle kanten op gegaan. Dit is geen moment om overhaaste besluiten te nemen maar vooral om de kop erbij te houden.”

Betrokken SP'ers