nieuws

Garandeer snelheid internet bij wet

"Als een internetprovider zijn klanten snel internet belooft, moet hij dit ook waarmaken.” Dat stelt SP Kamerlid Arda Gerkens. Vandaag maakte de consumentenbond bekend dat snelheden die internetproviders beloven vaak niet gehaald worden. Gerkens wil in de wet vastleggen dat internetproviders geen lagere snelheid doorgeven dan waar de klant voor betaalt. Ze heeft staatsecretaris Heemskerk gevraagd om providers bij wet te verplichten om minimaal 70% van de aangeboden snelheid te garanderen.

Al eerder stelde Gerkens vragen over andere onderzoeken die aangaven dat beloofde internetsnelheden niet gehaald worden. Gerkens: “De internetproviders wijzen te gemakkelijk naar de consument als oorzaak voor de vertraging. Oude computers of draadloze netwerken zouden de oorzaak zijn. Maar traag internet komt in alle gevallen voor. Ik sluit niet uit dat er internetproviders zijn die structureel niet de snelheden bieden die ze beloven. Klanten betalen dan voor een snelle verbinding die niet geleverd wordt.”

Gerkens wil dat consumenten altijd kunnen zien tegen welke snelheid zij surfen op het internet: “Wanneer die snelheid overduidelijk afwijkt van de beloofde snelheid dan zou je het abonnement onmiddellijk moeten kunnen opzeggen,” aldus Gerkens. In Duitsland geldt deze regel al.