nieuws

Bezuiniging op AWBZ leidt tot hogere kosten

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat staatssecretaris Bussemaker stopt met de bezuinigingen in de AWBZ. Vandaag bleek uit een onderzoek van de patiëntenorganisaties dat veel mensen in de knel komen. Leijten: “Met begeleiding kunnen mensen thuis blijven wonen in plaats van in een instelling. Juist op deze mooie vorm van zorg wordt bijna een miljard bezuinigd. Dat moet echt stoppen, het is slecht voor de mensen zelf en het leidt tot duurdere zorg”.

Een grote groep mensen wordt geraakt door de bezuinigingen in de AWZB waaronder gezinnen met gehandicapte of zieke kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Zij verliezen de ondersteunende begeleiding, waarmee ze juist thuis kunnen blijven wonen. Leijten: “Iedereen weet dat het alternatief van een zorginstelling veel duurder is”.

Dat gemeenten de bezuiniging kunnen opvangen noemt Leijten een farce. “We doen nu net of gemeenten een bezuiniging van 800 miljoen ‘zo maar even’ kunnen opvangen. Maar zo’n megabezuiniging poets je niet even weg.” In het mondelinge vragenuur van aanstaande dinsdag wil Leijten staatssecretaris Bussemaker aan de tand voelen over de gevolgen van haar beleid. “De staatssecretaris zou het mes moeten zetten in de bureaucratie in plaats van in de zorg voor kwetsbare mensen. Op bureaucratie is flink te bezuinigen en het lost gelijk één van de grootste frustraties van zorgwerkers op. Daarbij is het een duurzame besparing en niet één die later tot hogere kosten zal leiden”.

Betrokken SP'ers