nieuws

Beter toezicht op probleemjongeren in het buitenland

Minister Rouvoet heeft de SP toegezegd het toezicht op jongeren in buitenlandse jeugdzorgorganisaties te verbeteren. Dit zegt minister Rouvoet in antwoord op Kamervragen van de SP over het gebrekkige toezicht op jeugdzorgprojecten in het buitenland.

SP-Kamerlid Marianne Langkamp: "We sturen kwetsbare jongeren voor hulp naar het buitenland. Jongeren en hun ouders moeten er vanzelfsprekend van uit kunnen gaan dat dit goede zorg is. Die garantie was er niet, het is goed dat de minister nu toezegt dit toezicht te verbeteren."

Uit onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg, dat woensdag openbaar werd, bleek dat de zorg voor deze jongeren in het buitenland niet goed geregeld is. Het rapport lag al een jaar op de plank. Langkamp: "Er viel blijkbaar iets te verbergen." Bijvoorbeeld dat jongeren soms voor 14 uur per dag onbetaald werk moeten verrichten. Sommige projecten hanteerden zelfs het principe, 'zonder werk, geen eten.' Langkamp: "Schandalig dat dit al een jaar bekend was en dat er geen actie ondernomen is. Ik wil van de minister weten waarom hij zo lang heeft gewacht om actie te ondernemen om deze wantoestanden te voorkomen. Daarover zal ik hem dinsdag tijdens het vragenuur op het matje roepen."