nieuws

Bashir: Eerste stap verantwoording EU-gelden

Nationale parlementen gaan streven naar betere verantwoording van EU-gelden, dat is de uitkomst van de vandaag afgesloten interparlementaire conferentie over dit onderwerp. SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir, medeorganisator van de conferentie, is gematigd positief over de uitkomst. Bashir: “Al vijftien keer heeft de Europese Rekenkamer geen goedkeuring gegeven aan de Europese bestedingen. Dat schaadt het vertrouwen in de EU.”

Ruim 80% van al het geld in de EU wordt besteed door de lidstaten. Daarom spreken de vertegenwoordigers van diverse parlementen in de EU vanaf vandaag af te streven naar nationale verklaringen waaruit blijkt hoe het EU-geld in hun land is besteed. Bashir: “Nederland heeft als enige al zo’n verklaring. Hoe moeilijk kan het zijn? Over twee jaar kijken we of er iets van de beloften van vandaag terecht is gekomen. Ander wordt het tijd voor maatregelen.”

Bashir verwijst daarbij naar een door de Kamer aangenomen SP-motie waarin de regering wordt opgeroepen de EU te dwingen tot een betere verantwoording. Komt er geen betere verantwoording, dan zou Nederland haar veto moeten gebruiken bij de onderhandelingen over de lange termijn begroting vanaf 2013. Bashir: “Laten we hopen dat het er niet van komt dat Nederland zo’n paardenmiddel moet inzetten. Na vandaag schat ik die kans gelukkig iets groter in.”

Aan de conferentie namen, inclusief Nederland, 20 delegaties van Europese nationale parlementen deel. Ook waren er delegaties van het Europees Parlement, de Europese Rekenkamer en de Algemene Rekenkamer aanwezig.

Betrokken SP'ers