nieuws

Armoedebestrijding van het kabinet is slechts gratis medeleven

"De rijken worden rijker en de armen armer. Laat de rijken de crisis betalen." Dat zei SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut in reactie op de waarschuwing van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken voor een forse groei van de armoede in Nederland. "Klijnsma waarschuwt wel, maar onderneemt geen actie. Ze wil zelfs niet gemeenten verplichten het geld dat zij krijgen voor armoedebestrijding ook daadwerkelijk daarvoor gebruiken. Dat is gratis medeleven, waar niemand wat voor koopt."

De staatssecretaris waarschuwt voor banen- en inkomensverlies en nieuwe bezuinigingen. Volgens Klijnsma lopen naast de ruim 1,2 miljoen armen nog eens anderhalf miljoen Nederlanders het risico lopen om door de crisis in armoede te raken. Volgens Karabulut moet het kabinet de rekening van de crisis niet weer bij de gewone mensen neerleggen.

De staatssecretaris sprak de hoop uit dat gemeenten het rijksgeld voor armoedebestrijding ook daarvoor zullen gebruiken. Maar volgens Karabulut moet zij niet hopen maar dat gewoon regelen. De staatssecretaris weigerde dit tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer toe te zeggen. Karabulut: “Bizar. Gemeenten kunnen er nu gewoon stoeptegels voor blijven kopen terwijl het geld bij de armen terecht moet komen. Het kabinet geeft wel een garantie van 80 miljard voor banken maar weigert 80 miljoen leefgeld te garanderen voor mensen met lage inkomens.”