nieuws

Afschaffen numerus fixus goed voor de zorg

SP-kamerlid Henk van Gerven is blij met de beslissing van de ministers Klink en Plasterk om de loting voor geneeskundestudenten af te schaffen: “Al jaren is er een tekort aan artsen in Nederland en zijn er wachtlijsten, terwijl er tegelijkertijd studenten worden geweigerd voor de opleiding geneeskunde. Het is goed dat deze onrechtvaardigheid nu wordt afgeschaft.”

Toch zitten er nog de nodige adders onder het gras. In plaats van de loting mogen universiteiten nu zelf studenten gaan selecteren. De SP vindt de selectie aan de poort riskant. Het is moeilijk om aan het begin van een opleiding vast te stellen of iemand wel of niet geschikt is. Henk van Gerven: “Het is verstandiger gedurende de opleiding de mensen die niet geschikt zijn af te laten vallen. Dan kunnen studenten zelf laten zien wat ze waard zijn.”

De SP wil wel dat het afschaffen van de loting voor geneeskundestudenten leidt tot het opleiden van meer studenten tot arts. De capaciteit voor de opleidingen moet dan ook zo snel als kan uitgebreid worden. Henk van Gerven: “De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg wil dat de overheid een landelijk opleidingsbudget blijft vaststellen. Daarmee blijft de numerus fixus feitelijk bestaan. Het budget moet flexibel worden, aangepast aan het aantal artsen in opleiding.”

Het voorstel van de RVZ om studenten zelf een gedeelte van de opleiding te laten betalen wijst de SP af. Onderwijs hoort gratis te zijn. Henk van Gerven: “Dit zal met name studenten die geen rijke ouders hebben kunnen afschrikken. Artsen leveren door hun werk een grote maatschappelijke bijdrage. En ze betalen omdat ze goed verdienen later ook meer belasting.”

Betrokken SP'ers