nieuws

Van Raak wil einde aan bijzondere vergoedingen korpschefs

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil een einde maken aan de bijzondere vergoedingen voor korpschefs. Deze politiebestuurders krijgen een inkomen van maximaal 8.225 euro per maand. Onlangs bleek dat deze politiebestuurders daarbovenop nog eens een ‘pikettoelage’ krijgen van maximaal 11.806 euro, een ‘representatietoeslag’ van maximaal 10.476 euro, een ‘bonus’ van maximaal 15.085 euro en een ‘arbeidsmarkttoeslag’ van maximaal 34.370 euro.

Een korpschef huurde zichzelf via een eigen adviesbureau in voor duizenden euro per dag. Andere korpschefs lieten hun huur betalen door het korps. De directeur van de Politie Academie liet zichzelf het land doorrijden in een limousine. Van Raak: “Gewone agenten hebben een tekort aan alles. Aan voldoende inkomen, aan goed materiaal, aan nieuwe collega’s. Terwijl agenten elke dag moeten proberen de eindjes aan elkaar te knopen, worden aan de top allerlei bijzondere vergoedingen uitgedeeld. Dit graaien door de korpschefs zet veel kwaad bloed bij gewone agenten. Agenten pikken dit niet. En dat is terecht.”

De SP vraagt de minister morgen een einde te maken aan alle bijzondere regelingen. Van Raak: “Dus geen riante pikettoelage, functioneringstoelage en arbeidsmarkttoelage voor korpschefs. Declareren moet alleen nog maar kunnen als dit echt te maken heeft met het werk.”

Betrokken SP'ers