nieuws

Sneller betalen als steun voor MKB

Te late betalingen kosten de economie jaarlijks vele miljarden en dat kunnen we ons in tijden van economische crisis al helemaal niet veroorloven. Dat de Europese Commissie nu een voorstel doet om te komen tot snellere betalingen van de overheid aan het bedrijfsleven kan op de steun van de SP rekenen. Maar de SP wil verder gaan: ook bedrijven onderling moeten elkaar binnen 30 dagen betalen. Europees fractievoorzitter voor de SP Dennis de Jong: “een termijn van dertig dagen met een `boete´ wanneer niet op tijd betaald wordt, is een goede regeling. Ik vind het echter onbegrijpelijk dat de Commissie met een beroep op ‘contractsvrijheid’ niets wil regelen voor contracten tussen bedrijven onderling”.

Volgens de Jong is een bredere richtlijn nodig die ook geldt voor opdrachten tussen bedrijven onderling: “uit mijn gesprekken met het MKB blijkt dat veel van deze bedrijven, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, zo´n richtlijn gewoon zien zitten. Het biedt kleine bedrijven de kans zich te weren tegen de overmacht van grote bedrijven”. Zo hanteren enkele grote supermarktketens in Nederland standaard een termijn van 90 dagen. In de metaalsector krijgen kleine toeleveranciers zelfs te maken met een termijn van 120 dagen. Voor veel ondernemingen, die dit maar hebben te slikken, kan dit het verschil betekenen tussen overleven of failliet gaan.

Uitzonderingen op de betaaltermijn moeten er volgens de SP alleen zijn in uitzonderlijke gevallen, zoals bij voornamelijk seizoensgebonden bedrijven. Speelgoedwinkels verkopen hun producten bijvoorbeeld vooral in december maar doen hun inkopen wel het hele jaar. Het voorstel van de Commissie om ook uitzonderingsmogelijkheden voor overheden toe te laten is niet wenselijk. De Jong: “te veel uitzonderingen maakt van de richtlijn een gatenkaas. Ik geen enkele goede reden gehoord om overheden uitzonderingen te bieden. In Nederland is dit al de regel, nu in de rest van Europa nog".