nieuws

Roemer: 'Treinchaos door paar centimeter sneeuw te zot voor woorden'

SP-Kamerlid Emile Roemer heeft geen goed woord over voor de treinchaos die is ontstaan door de sneeuwval van woensdagnacht. Op diverse trajecten in de Randstad en in het Noorden zijn treinen uitgevallen door wisselstoringen. Roemer: “Het is te zot voor woorden dat er zoveel storingen zijn bij een paar vlokken sneeuw. Dit heeft niets met de sneeuwval te maken, maar met slecht spoorbeheer door ProRail. Nergens in Europa ligt het hele treinverkeer op z’n kop bij twee centimeter sneeuw, alleen in Nederland.”

Het treinverkeer heeft op diverse plekken in het land ernstige vertragingen opgelopen door de sneeuwval. Op diverse plaatsen waren donderdagochtend wisselstoringen. Volgens Roemer kan een wisselverwarming de sneeuw bij deze temperaturen makkelijk aan. “Daar waar dat toch mis ging is er in de meeste gevallen gewoon sprake van achterstallig onderhoud. Terwijl autorijdend Nederland stil staat in de file, zijn de treinen nog steeds geen alternatief omdat die ook niet rijden. Dat is te treurig voor woorden.”

Roemer wijt dat vooral aan de marktwerking op het spoor. “De laatste jaren moest alles aan de markt worden overgelaten, het spoorbedrijf werd opgeknipt en onderhoudsbedrijven moeten concurreren bij het onderhoud. Dit soort storingen is echt van de laatste jaren. ProRail heeft nota bene zelfs haar sneeuwschuivers van de hand gedaan omdat ze geen treinen meer hadden waar ze op pasten. Minister Eurlings moet hier echt iets aan gaan doen.”