nieuws

Roemer: Kabinetsoordeel over functioneren Cohen

SP-Kamerlid Emile Roemer vindt dat het kabinet donderdag een oordeel moet geven over het optreden van de Amsterdamse burgemeester Cohen rondom de aanleg van de Noord-Zuidlijn. In het rapport van de enquêtecommissie Noord-Zuidlijn krijgt Cohen er flink van langs, omdat hij zijn zorgplicht wel erg minimaal invult. Roemer: “De burgemeester dient zorg te dragen voor goede besluitvorming en degelijk beleid. Achterover leunen en de fouten goedpraten door te zeggen dat we nu eenmaal allemaal amateurs zijn, past hier natuurlijk niet bij.”

De enquêtecommissie Noord-Zuidlijn geeft in haar rapport aan dat zij niet konden vaststellen welke invulling burgemeester Cohen aan zijn zorgplicht voor de kwaliteit van de besluitvorming in het college en in de raad gaf. Duidelijk werd echter dat de raad in 2002 op basis van een rommelige en onvolledige voordracht instemde met het aanlegbesluit en dat daarna menig tegenvaller niet vermeld werd. Ook bij het aantreden van het huidige Amsterdamse PvdA-GroenLinks college, werd de gemeenteraad en de bevolking niet op de hoogte gesteld van dreigende tegenvallers.

Volgens Roemer is het onvoldoende dat de Amsterdamse raad nu een discussie gaat voeren over hoe de burgemeester heeft gehandeld. Roemer: “De gemeenteraad kan een burgemeester niet wegsturen omdat deze door de Kroon benoemd is. Daarom is het ook noodzakelijk dat de regering een waardeoordeel over het optreden van Cohen geeft. Een passieve burgemeester past natuurlijk niet bij een dergelijk groot en ingewikkeld project.”

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag over de Noord-Zuidlijn.

Betrokken SP'ers