Poppe wil verbod op export teerhoudend asfalt naar Oost-Europa

SP-Kamerlid Remi Poppe eist dat milieu-minister Cramer per direct de export van teerhoudend asfalt onmogelijk maakt. Miljoenen tonnen kankerverwekkend teerhoudend asfalt zijn in de afgelopen anderhalf jaar naar Oost-Europa geëxporteerd, terwijl de Nederlandse wet voorschrijft dat dit giftige asfalt verplicht moet worden gereinigd. De SP kwam deze misstand op het spoor na een tip aan het MilieuAlarmteam.

Poppe: "Dit asfalt is een gevaar voor de volksgezondheid, vooral voor de mensen die ermee moeten werken. Dan kun je toch niet toestaan dat mensen uit winstbejag in het buitenland er wel aan worden blootgesteld. Vooral omdat we dat zelf in ons land niet willen.”

Door de Europese regelgeving exporteren afvalverwerkers dit giftige asfalt met honderdduizenden tonnen tegelijk naar Oost-Europa. Op die manier zijn ze veel goedkoper uit dan als zij voldoen aan de in Nederland verplichte thermische reiniging. De verwerkende bedrijven verdienen er veel geld aan, want ze zijn door de overheden dik betaald om het asfalt volgens de nederlandse regels te reinigen. Poppe: "Dat is allemaal belastinggeld dat onterecht in de zakken van de afvalverwerkers verdwijnt."

Mensen kunnen bij het MilieuAlarmteam een melding doen als zij iets zien dat het daglicht niet kan verdragen. Een team van drie Kamerleden en twee deskundigen helpen die mensen om het aan te pakken. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld.