nieuws

‘Laat gehandicaptenvervoer niet bij Connexxion’

Het bovenregionaal gehandicaptenvervoer (Valys) moet niet langer worden uitgevoerd door Connexxion. Dit zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. “Al jaren krijgen we stapels klachten binnen over Valys. Mensen worden soms uren te laat of te vroeg opgehaald. Dit jaar is het aantal ritten dat veel te vroeg of veel te laat was met ruim 19.000 gestegen. Dat is een slechte zaak. En nu wil de staatssecretaris toch door met Connexxion. Onbegrijpelijk.”

Het contract wat het ministerie met Connexxion heeft voor het uitvoeren van het bovenregionaal gehandicaptenvervoer, loopt aankomend jaar af. Leijten: “Een goede gelegenheid om met een veel beter pakket van eisen te komen en te onderzoeken wie dat goed kan en wil uitvoeren. Helaas wil de staatssecretaris deze kans niet benutten en verlengt ze het contract met een jaar”.

Een jaar geleden kwam Connexxion in opspraak omdat ze de vereiste opleidingseisen voor chauffeurs wilden aanpassen. Leijten: “Dat is er gelukkig niet van gekomen, maar wel bleek dat Connexxion de zaken niet op orde had. Als dat geen contractbreuk was, weet ik het niet meer.”

Naast het ontbreken van goed opgeleid personeel, regent het al jaren klachten over de rittijden, het te laat of te vroeg komen, de afhandeling van klachten, maar ook over het mee kunnen nemen van extra hulpmiddelen die nodig zijn voor de gebruikers. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende zwartboeken gemaakt over de gebrekkige kwaliteit van Valys. Leijten is hierover duidelijk: “Het is iedere keer weer iets. Dan weer geen klachtenregeling, dan weer geen goed personeel. Nu moeten we gewoon doen wat nodig is: een betrouwbare partner zoeken voor het vervoer van mensen die daarvan afhankelijk zijn!”

Betrokken SP'ers