nieuws

Kamer steunt SP/ PvdA: Bonus bevroren bij fusie of overname van bedrijven

SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft samen met PvdA-Kamerlid Paul Tang een einde gemaakt aan de beloningen voor bestuursleden die hun eigen bedrijf in de verkoop zetten. De Tweede Kamer ging dinsdag akkoord met een voorstel tot wetswijziging van beide Kamerleden.

Topmanagers hielden aan de verkoop van hun bedrijf de afgelopen jaren flinke bonussen over. Topman Rijkman Groenink verdiende aan de overname van ABN AMRO een slordige 30 miljoen euro door de koersstijging die volgde na de overname. Bennink, de topman van Numico, verdiende op dezelfde manier maar liefst 80 miljoen door zijn eigen bedrijf in de etalage te zetten. Het persoonlijk belang om een bedrijf tegen de hoogste bieder te verkopen was zo groot geworden, dat het zelfs niet meer zeker was of bestuurders nog wel handelden in het belang van hun eigen bedrijf.

Irrgang en Tang hebben een eind gemaakt aan deze perverse prikkel door een wetswijziging waarin de waarde van de aandelen van deze bestuurders wordt bevroren. De waarde van de aandelen van vier weken voor een openbaar bod wordt vergeleken met de waarde van de aandelen vier weken na een openbaar bod. De waardestijging in die tussenliggende periode komt niet meer toe aan de bestuurder met aandelen of opties, maar aan het bedrijf zelf.