nieuws

Kamer akkoord met beperken bezuinigingen op aidsbestrijding

De Tweede Kamer heeft dinsdag een wijzigingsvoorstel op de begroting aangenomen die de bezuiniging op de VN-organisatie tegen aids (UNAIDS) beperkt. Het voorstel was een initiatief van SP-Kamerlid Ewout Irrgang, samen met CDA, Christenunie, SGP en D66.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wilde een bezuiniging doorvoeren van negen miljoen euro op UNAIDS, de VN organisatie die belast is met de strijdt tegen hiv/aids. Een groot aantal partijen in de Tweede Kamer was het hier niet mee eens omdat aidsbestrijding een goed voorbeeld is van succesvolle hulp. De wijziging die vandaag is aangenomen, maakt de helft van de bezuiniging ongedaan.

Irrgang: “De beste bezuiniging is natuurlijk geen bezuiniging, maar toch is het goed dat de Tweede Kamer de bezuinigingen nog zoveel mogelijk heeft beperkt. Omdat het voorstel wordt betaald met het stoppen van begrotingssteun aan Senegal, is dit ook in het bijzonder een overwinning voor de SP. Recentelijk pleitte de SP namelijk al voor beëindiging van de begrotingsteun aan Senegal vanwege de gigantische corruptie en de kwalijke rol die het speelt in buurland Guinee. Ontwikkelingshulp blijft belastinggeld en we moeten daarom goed toezien op een effectieve besteding hiervan. Hiermee geven we een duidelijk signaal af.”