nieuws

'Kabinet voert gaarkeukenbeleid'

SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft geen goed woord over voor het armoedebeleid van staatssecretaris Klijnsma. Karabulut: “ De voedselbanken zouden overbodig gemaakt worden, maar we zien het aantal alleen maar groeien. Inmiddels worden wekelijks 20.000 voedselpakketten verstrekt. Ruim 340.000 kinderen in Nederland leven in armoede en het aantal mensen dat werkt maar nog steeds arm is, groeit alsmaar. Het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. Dit beleid leidt weer tot gaarkeukens."

Vandaag voerde de Tweede Kamer met Klijnsma een debat over het armoedebeleid. Karabulut wil onder andere dat de staatssecretaris iets doet aan de bureaucratie in armoederegelingen. Het komt nu voor dat mensen 36 meter papier moeten invullen om een inkomen en toeslagen te kunnen krijgen. Door deze wirwar aan regelingen krijgen veel mensen niet waar zij recht op hebben. Karabulut wil dat hier flink in gesneden wordt. Niet de regels maar de mensen en armoedebestrijding moeten centraal komen te staan.

Karabulut wil dat het kabinet harde doelen stelt om de armoede terug te dringen. Klijnsma wilde echter geen halvering van de armoede toezeggen voor de komende jaren. Karabulut: “Dit is zeer teleurstellend. Op onze oproep om maatregelen te nemen om het aantal mensen dat werkt en nog steeds arm is te verminderen blijft het al een jaar oorverdovend stil in het Kabinet. Ik krijg niet de indruk dat dit Kabinet aan echte armoedebestrijding wil doen maar alleen maar pleisters aan het plakken is.”

Volgens Karabulut weigert Klijnsma tot nu toe om structurele maatregelen te nemen tegen de armoede. Bovendien weigert ze de ID-banen van mensen te garanderen, en om te zetten in echte banen met fatsoenlijk CAO-loon. Ook blijft nog steeds onduidelijk of het geld dat het kabinet inzet voor armoedebestrijding wel op de juiste plek komt.