Geautomatiseerde bodyscan goed middel voor veilig vliegen

“Het invoeren van de geautomatiseerde bodyscan is een goed middel om vliegen veiliger te maken.” dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Met een bodyscan die door de computer wordt uitgevoerd, wordt voorkomen dat de privacy van mensen in het geding is. Enkel wanneer de computer alarm slaat komt er dan een menselijk oog aan te pas, en daar lijkt mij niets mis mee. Veiligheid staat voorop.”

Volgens experts is er een grote kans dat de Nigeriaan – wiens aanslag ternauwernood werd voorkomen – niet door de beveiliging was gekomen als hij door de bodyscan was gegaan. De bodyscan mag op dit moment wegens privacyredenen nog niet worden gebruikt.

Van Raak is vooralsnog tevreden met de verklaring van minister Ter Horst omtrent de beveiliging op Schiphol op Eerste Kerstdag. “Zoals het nu lijkt zijn er geen fouten gemaakt door de beveiliging. Ik wacht het uiteindelijke onderzoek af.” Van Raak is echter wel kritisch over het gebruik van particuliere beveiligingsbedrijven op Schiphol. “Er is kritiek uitgeoefend op het reilen en zeilen van deze bedrijven. Het functioneren van deze bedrijven moet dan ook deel uitmaken van het onderzoek. Wat mij betreft is beveiliging een publieke taak en valt dit onder de hoede van de Koninklijke Marechaussee.”