nieuws

Drie maanden extra WW voor mensen die in 2010 worden ontslagen

Mensen die nog geen recht hebben op 1 jaar WW en in 2010 hun baan verliezen, moeten er drie maanden extra bij krijgen. Dat stelt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt woensdag voor bij de begroting Sociale Zaken. “In 2010 zullen door de economische crisis veel mensen hun baan verliezen. Vooral jonge mensen hebben vaak maar recht op enkele maanden WW, terwijl het vinden van een baan langer duurt doordat er minder vacatures zijn. Drie maanden extra WW kan dan het verschil maken tussen een goede overgang, of alle ellende die bij de bijstand hoort.”

Het CPB verwacht dat de werkloosheid van 5% in 2009 naar 8% in 2010 zal stijgen. Ook is door de crisis het vinden van nieuw werk moeilijker geworden. Er zijn in 2009 ruim 40% minder vacatures dan in 2008. Daardoor duurt het vinden van een nieuwe baan volgens de statistieken van het CBS langer. Volgens Ulenbelt zijn het vooral jongeren die hierdoor in de knel komen. “Als je net vijf jaar werkt, dan heb je recht op 5 maanden WW. Maar driekwart van de mensen heeft na 3 maanden geen nieuwe baan. Dan wordt het heel krap wanneer je net je eerste huis hebt gekocht, een kindje hebt gekregen, en je nog geen financiële buffers hebt kunnen opbouwen voor moeilijke tijden. Door deze mensen drie maanden extra WW te geven, voorkomen we veel persoonlijk leed.”

In het plan van Ulenbelt krijgen mensen die in 2010 hun baan verliezen er drie maanden extra WW bij, tot en met maximaal 1 jaar. Als iemand recht heeft op drie maanden, dan worden het er zes. Heeft iemand recht op tien maanden, dan worden het er twaalf. Ulenbelt: “De voorspellingen zijn dat 2010 nog een moeilijk jaar wordt en de economie daarna weer aantrekt. We stonden met zijn allen klaar om banken en bedrijven te redden. Door een kleine investering te doen, kunnen we nu de mensen die nog maar net begonnen zijn, ook door deze crisis loodsen.”

Ulenbelt schat dat de kosten van zijn plan 405 miljoen euro zijn. Ulenbelt: “Sinds 1 januari 2009 betalen we geen WW-premie meer. Door in 2011 van elke werknemer 5 euro WW-premie per maand te vragen, vangen we dit volledig op. Dat lijkt mij een solidaire verzekeringspremie, want wie durft met zekerheid te zeggen dat hij volgend jaar zijn baan niet verliest?”

Prognose en financiële onderbouwing:

* Geschat wordt dat er elke maand van 2010 10.000 werkzoekenden bijkomen met een WW-recht van drie tot twaalf maanden. In totaal gaat het om een maximale toename van 360.000 WW-maanden.

* Omdat het voornamelijk jongere werknemers zijn met een kort WW recht (12 arbeidsjaaren geven recht op 12 maanden WW) gaat het om relatief lage WW-uitkeringen. Nemen we dit ruim, dan zou het gaan om een uitkering van 1500 euro per maand

* Doordat naar schatting ongeveer de helft van de mensen niet in de bijstand geraakt, besparen we daarop 180.000 maanden bijstandsuitkeringen.

* De totale kosten zullen dus bestaand uit 360.000 extra maanden WW min 180.000 maanden bijstandsuitkeringen. (180.000 * 1500) + (180.000 * 750) = 405 miljoen

Betrokken SP'ers