‘Cramer moet langkampeerders beschermen’

Mensen met een stacaravans moeten worden beschermd tegen projectontwikkelaars die het campingterrein willen volbouwen met vakantiehuizen. Dit stelt SP-Kamerlid Hans van Leeuwen dinsdag voor tijdens de behandeling van de Ruimtelijke Ordening-begroting.

Van Leeuwen: “Veel kampeerterreinen worden opgekocht door projectontwikkelaars die mensen met stacaravans van hun vakantiestek afjagen om vervolgens peperdure chalets en bungalows neer te zetten voor de happy few. Ik wil dat de mensen met een stacaravan wettelijk worden beschermd tegen dit soort praktijken.”

Volgens het SP-Kamerlid zijn er inmiddels talloze voorbeelden van kampeerterreinen die worden omgebouwd door projectontwikkelaars. Zo werd onlangs bekend dat er in de badplaats Renesse ruim 500 caravans moeten wijken voor luxe bungalows. Van Leeuwen: “De caravaneigenaren en de gemeente zitten met de handen in het haar omdat ze hier vrijwel niets tegen kunnen doen.”

Van Leeuwen wil daarom dat de Kampeerwet weer in ere wordt hersteld. “Deze regelde de rechten van de kampeerders, maar werd in de jaren 90 afgeschaft. Hierdoor hebben de jongens van het snelle geld vrij spel ten koste van de gewone kampeerders.”