nieuws

'AOW-uitzonderingen stellen niets voor'

“Van minister Donner moet iedereen gewoon doorwerken tot 67. Bijna niemand in Nederland zal gaan vallen onder de uitzonderingsregels, zwaar beroep of niet.” Dat zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt in reactie op het voorstel van de regering. Mensen die 42 jaar gewerkt hebben, waarvan de jaren tussen 60 en 65 aaneen, krijgen de mogelijkheid om met 65 te stoppen, maar dan moeten ze wel genoegen nemen met 13,4% minder AOW. “Donner en Klijnsma doen of zij nu barmhartig zijn om hen de mogelijkheid te geven te stoppen met 65, maar dat kost een echtpaar dan wel 150 euro per maand, tot de dood er op volgt. Ik zie hier niets sociaals aan, net zo min als de criteria die Donner aan een zwaar beroep geeft,” aldus Ulenbelt.

De eis dat iemand 42 jaar gewerkt moet hebben, is volgens Ulenbelt een criterium dat veel mensen zal buitensluiten van stoppen met 65. “Er zijn veel vrouwen en mannen die enkele jaren niet werken omdat zij zorg dragen voor een ziek familielid, kind of partner, of omdat zij enkele jaren voor hun kinderen willen zorgen. Zij worden hiervoor gestraft en moeten allemaal door tot 67.”

Ulenbelt hekelt ook de criteria die mensen met een zwaar beroep moeten gaan ontzien. Ulenbelt: “Het blijkt dat er in de opvatting van minister Donner nauwelijks zware beroepen zijn. Hij sluit bijvoorbeeld de agenten en de leraren al uit, terwijl deze mensen op hun 65e vaak echt op zijn. Mensen in het land zijn overgeleverd aan de willekeur van deze minister van Sociale Zaken.”

Volgens Ulenbelt is het nog niet te laat om het onzalige plan af te blazen. “De PvdA wilde de VMBO-leraar ontzien. Donner sluit dat uit. Ook kan ik me niet voorstellen dat de PvdA een leven lang hard werken wil afstraffen met 150 euro per maand minder AOW. De uitzonderingen zijn een wassen neus. 65 moet 65 blijven.”

Betrokken SP'ers