nieuws

'Veiligheid in buurt moet prioriteit nummer 1 zijn'

“Het kabinet moet alles op alles zetten om de veiligheid in de buurten te verbeteren. Huftergedrag hard aan pakken en tegelijk investeren in de sociale samenhang.” Dat stelt SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen bij het debat over de Justitiebegroting. “Veel buurten gaan geteisterd onder de criminaliteit en overlast, mensen daar voelen zich onveilig en durven ’s avonds niet meer over straat. Het vertrouwen dat de overheid het kan oplossen verdwijnt in een rap tempo. Het is nu of nooit voor dit kabinet.”

De regering maakt volgens Van Velzen mooie sier door aan de voorkant miljoenen te investeren in PR-wijken. “Aan de achterkant bezuinigt men echter miljoenen op politie waardoor er minder blauw op straat komt. Ook snijdt het kabinet fors in het veiligheidsbudget van gemeenten. Zo wordt een wijk niet veiliger en ik vrees dat we dit ook weer terug gaan zien in de criminaliteitscijfers de komende jaren.”

Van Velzen wil jongeren die aanhoudend de fout in gaan stevig aan pakken. “Antilliaanse jongeren lopen relatief vaak met wapens; nu blijkt zelfs dat er ouders zijn die hun kinderen wapens geven. Mensen die op wapenbezit betrapt worden moeten er op kunnen rekenen dat de politie geregeld opnieuw langs komt om te controleren. Een hinderlijke maar wel persoonsgerichte benadering dus.”

De kern van het probleem is volgens Van Velzen dat de sociale samenhang uit veel buurten is verdwenen. “Mensen kijken niet meer naar elkaar om en spreken elkaar niet meer aan. Dan moet je juist investeren in de wijken. Straatcoaches, opvoedingsondersteuning, buurtbemiddeling, huismeesters en buurtvoorzieningen.” Hangjongeren geven mensen een gevoel van onveiligheid. Uit onderzoek onder diezelfde mensen blijkt dat 80% vindt dat er te weinig voorzieningen zijn voor de jongeren. Van Velzen: “Er moet weer geïnvesteerd worden in jongeren in plaats van ze te negeren tot ze overlast veroorzaken. Zorg dat er goede jongerenwerkers in de buurt aanwezig zijn die de jeugd kennen, weten wat er speelt, en waarin ook die gasten die rotzooi trappen vertrouwen hebben. Zo kunnen we gaan voorkomen in plaats van opsluiten.”

Krista van Velzen eist van minister van Justitie Hirsch Ballin dat hij zijn collega-ministers aanspreekt op hun verantwoordelijkheden: “Justitie kan het niet alleen. Eigenlijk interesseert het me niet welk ministerie verantwoordelijk is voor de politie of voor de wijkaanpak, ik spreek deze regering aan. Mensen moeten gewoon weer veilig over straat kunnen gaan. Als Hirsch Ballin dat ook vindt dan slaat hij maar met zijn vuist op tafel in het kabinetsberaad, en eist hij meer geld voor de politie. ‘Daar ga ik niet over’ wil ik in ieder geval niet horen deze week.”