nieuws

Van der Laan gaat door met falend integratiebeleid

Sadet Karabulut is teleurgesteld in integratie-minister Van der Laan. Het SP-Kamerlid stelde tijdens de behandeling van de integratiebegroting voor om een spreidingsoffensief te starten tegen de groeiende segregatie en tweedeling, maar de minister wil hier niet aan.

Karabulut: “De minister onderschrijft de problemen, maar van een nieuwe koers en maatregelen is beslist nog geen sprake. Wat de minister heeft gedaan en wil gaan doen is zeer teleurstellend voor mensen die in de meest kwetsbare wijken van Nederland wonen. Hij continueert het falend integratiebeleid van de afgelopen decennia.”

Maar liefst 80% van migrantenkinderen in de vier grote steden zit op een zwarte school. En acht van de tien zwarte scholen in de grote steden presteert ondermaats. Het aantal zwarte en witte wijken is in tien jaar tijd verdubbeld. Ook in middelgrote en kleinere steden is de segregatie gegroeid. Karabulut: “Dat is heel zorgelijk. Als minister van integratie moet je deze groeiende tweedeling te lijf gaan. Niet langer wegkijken en schermen met vrijblijvende maatregelen, maar gemeenten, scholen en corporaties verplichten te spreiden. Alleen zo wordt segregatie bestreden en kunnen mensen kiezen voor gemengde buurten en scholen.”

De kwetsbare wijken worden op dit moment nog meer op de proef gesteld door de toestroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa. Karabulut vindt dat het kabinet hiermee dezelfde fout begaat als bij de komst van arbeidsmigranten uit Turkije en Marokko. “Veertig jaar geleden waren het de gastarbeiders uit Turkije en Marokko die als goedkope arbeidskrachten werden ingezet, nu zijn het de Oost-Europeanen. Ze worden wederom in de meest kwetsbare wijken gehuisvest en zijn erg gewild bij werkgevers omdat ze goedkoop zijn. De concentratie van deze mensen in dezelfde wijken levert grote problemen op. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich.”

Daarom wil de SP dat Van der Laan in EU-verband pleit voor invoering van tewerkstellingsvergunning voor deze arbeidsmigranten, zodat de toestroom gereguleerd kan worden en uitbuiting voorkomen. Helaas sloeg de minister ook deze oplossing in de wind.

Karabulut heeft tijdens het begrotings debat ook voorstellen gedaan voor verbetering van het inburgeringsonderwijs, meer banen en stages en voor meer jongerenwerkers en agenten in de buurten.

Betrokken SP'ers