nieuws

'Tennet moet niet investeren in het buitenland'

SP-Kamerlid Paulus Jansen is verbaasd dat de ministers Bos (Financiën) en Van der Hoeven (Economische Zaken) blij zijn dat staatsbedrijf Tennet ruim 10.000 kilometer Duitse hoogspanningskabels heeft gekocht. Jansen: “Tennet is een Nederlands staatsbedrijf dat moet zorgen dat ons hoogspanningsnet goed functioneert. Nu wordt Nederlands belastinggeld gestoken in een Duits energienetwerk. Tennet heeft helemaal niets in Duitsland te zoeken.”

Jansen voorspelt dat er problemen gaan ontstaan door het buitenlandse avontuur van Tennet, dat beweert geld te kunnen verdienen met de aankoop van de hoogspanningsleidingen. “Als het bedrijf winst gaat maken op het Duitse netwerk, kan er een vervelende discussie gaan ontstaan met Duitsland. Want mogen de Duitse huishoudens hiervan profiteren of juist de Nederlandse? En als er verlies gemaakt wordt vliegt de Nederlandse bevolking terecht in de gordijnen, omdat zij opdraaien voor een lijk in kast.”

Dit laatste is volgens Jansen niet ondenkbaar: “Het Duitse hoogspanningsnetwerk is volgens de berichten niet al te best onderhouden. Tennet zal dus heel wat geld moeten steken in het opknappen van de kabels.”

Daarnaast vindt het SP-Kamerlid dat het kabinet zich meer zou moeten richten op het eigen hoogspanningsnetwerk. “Er is een enorme investering nodig in de aanleg van stopcontacten op zee voor de toekomstige windparken en in het geschikt maken van het binnenlands netwerk voor de teruglevering van duurzame elektriciteit. In plaats daarvan gebruikt Bos de schaarse investeringsruimte om Duitse hoogspanningskabels over te nemen.”

Jansen wil volgende week een debat met Bos en Van der Hoeven.

Betrokken SP'ers