Poppe: Instructie landelijke campagne 'Denk vooruit' is gevaarlijk

SP-Kamerlid Poppe heeft minister Cramer (Milieu) er dinsdag op gewezen dat de rampeninstructie van de rampencampagne 'Denk vooruit' niet deugd. Bij de instructie voor een ramp met gevaarlijke stoffen staat: 'Loop dwars op de wind in met een doek voor uw neus en mond'. Poppe: "Hier klopt helemaal niets van. Iedereen denkt dat hij tegen de wind in moet vluchten. Dat is het slechtst mogelijke advies, vooral als de ramp zich daar heeft plaatsgevonden."

Minister Cramer gaf tijdens het debat toe dat de instructie onduidelijk is. Volgens Poppe zijn Nederlanders in het algemeen niet goed voorbereid op rampen. Dit bleek ook tijdens het verspreiden van onze actiekrant 'Roodsein voor de Amoniaktrein'. In de wijken rond het spoor in Limburg wisten de bewoners niet dat er over het spoor het gevaarlijke amoniak voorbij kwam.

Uit brieven van de minister aan de Tweede Kamer blijkt dat er zelfs gemeentebesturen zijn die niet van mogelijke gevaren in hun gemeente af weten. Poppe: "Zo'n campagne 'Denk Vooruit heeft natuurlijk alleen maar zin als mensen ook weten welke risico's ze lopen in hun buurt. De minister zou veel meer werk moeten maken van die informatie aan bewoners."